menas 3 jaar jong

Menas is drie jaar jong! De tijd vliegt, tijd om even stil te staan. Een overzicht in woord, beeld, maar ook in cijfers.

We maakten in 2014 een actieplan 2015 - 2020. Een plan dat er vandaag voor zorgt dat we voluit gaan voor een domein met een gastenverblijf voor grote groepen, maar ook voor individuen. We hebben een actieve Broedergemeenschap die het hart is van het domein.     

Een actieplan waar dagdagelijks aan gewerkt word door een team enthousiaste, gedreven en gastvrije medewerkers. Een plan dat gedragen wordt door een bestuur dat zorgvuldig waakt over de visie en missie van het huis. 

Veel kijk- en leesplezier

 

Kristof Lataire  

menas in 2017

Menas maakt na 3 jaren een balans op. Voor deze cijfers, klik hier.

31 december 2017

Menas in cijfers

Naast de grote vijver loopt een cruciale gracht door het domein. Het brengt alle hemelwater van de hoger gelegen gebieden naar onze vijver en andere kleine beekjes die stromen door de bossen. Bedankt aan de gemeente Aalter en het regionaal landschap Houtland voor de financiële steun bij dit project.

20 november 2017

Menas draagt zorg voor zijn waterwegen

Menas wil een plaats zijn waar studenten in alle verdieping kunnen studeren. Veel Succes Samuel op je examen!

22 december 2017

Menas een plek voor studenten

Menas wil bijdragen aan de Warmste week om verstilling, verdieping en verbinding onder de aandacht te brengen. Ithaka VZW mocht de spits afbijten met een verblijf in het gastenverblijf. 

18 december 2017 

MENAS steunt veel verstillende, verdiepende en verbindende projecten tijdens De Warmste Week

We namen al afscheid in de communiteit van Broeder Jef Peeters in februari van 2017. Op 9 november had hij zijn uitvaart in het Woon-Zorg- Centrum Sint-Jan Zelzate.

9 november 2017

Menas neemt afscheid van Broeder Jef Peeters

Menas maakt een studie en starten we een campagne rond rationeel energiegebruik en zoekt naar oplossingen om dit op een betaalbare manier te doen.

29 oktober 2017

Menas gaat voor rationeel en betaalbaar energiegebruik

Het kasteel krijgt een grondige reinigingsbeurt en we pakken betonrot aan. We dragen zorg voor het erfgoed op het domein.

5 oktober 2017

Menas in de steigers

Het is een binnenhuiskapel voor de broeders, een gesprek- en meditatieruimte, een bezinningsplek en ontmoeting- en belevingsplek, kortom een nieuwe ruimte om te verstillen, te verdiepen en verbinden.

1 september 2017

Menas heeft een nieuwe ruimte voor verstilling, verdieping en verbinding

Welkom Broeder Luc Maes! We wensen je veel succes in je nieuwe opdracht als overste van de lokale Broedergemeenschap!  Hij neemt de fakkel over van Broeder Dirk Beirnaert. 

1 juli 2017 
Menas heeft een broedergemeenschap met een nieuwe overste

Met de komst van Ann krijgen we administratieve versterking. Vanaf nu volgt Ann de reservatie en facturatie op.

15 juni 2017

Menas krijgt administratieve versterking

Een nieuwe kapel voor alle verstillende, verdiepende en verbindende activiteiten in Menas! 

12 mei 2017

Menas bouwt aan een nieuwe kapel

Patiënten van PC Sint-Amandus komen wekelijks naar Menas voor het project 'Verstillen, verdiepen en verbinden in het groen'. Samen met enkele vrijwilligers maakten ze werk van een nieuwe vijver. 

14 april 2017

Menas heeft een nieuwe vijver in de binnentuin 

Als organisatie investeerden we in voedselveiligheid. We kregen een gunstig rapport! Dank aan alle medewerkers, bezoekers, Broeders en residenten,... die werk maken van een voedselveilig-huis! 

17 februari 2017

Menas is een voedselveilige omgeving

Onze stagiair Dirk Christiaans bracht deze zomer Menas in kaart.
De kaart kan je nu al raadplegen op de site en gebruiken we op onze publicaties.

15 september 2017

Menas in kaart gebracht! 

Met de financiële steun van Toerisme Vlaanderen kunnen we de laatste fase realiseren naar een 100% toegankelijk en brandveilig huis.  

4 augustus 2017

Menas wordt 100% toegankelijk en 100% brandveilig

Fantastisch initiatief van Bernard en onze vrijwilliger Ronny op ons domein! Op handen en knieën kropen ze rond om het onkruid ecologisch te bestrijden en te vermijden. Het pad achter het kasteel ziet er als nieuw uit! 

26 juni 2017 

Menas en zijn fantastische vrijwilligers

‘In de naam van de broeders’! Een unieke, met muziek opgeluisterde en vergelijkende expositie over de waaier zorginitiatieven waar de Broeders van Liefde al meer 200 jaar aan bouwen. We mochten meer dan 1000 bezoekers ontvangen.

23 april 2017

Menas gaat voor een unieke opgeluisterde en vergelijkende expositie op Erfgoeddag

Na wijs beraad en overleg gaan we voor een eigen aanbod rond verstilling, verdieping en verbinding. We verlaten de werking van het opvanginitiatief voor mensen met zingevings- en religieuze vragen, Betanië. Bedankt iedereen die hier jaren aan meewerkte!   

1 april 2017

Menas start met de voorbereiding van een eigen aanbod en neemt afscheid van Betanië

Op 96 jarige leeftijd wilde hij de verbouwingen aan het gastenverblijf meemaken en droeg hij zorg voor onze tuin en het park. Wij zijn dankbaar Broeder Paul Schorpion.

6 januari 2017

Menas neemt afscheid van Broeder Paul Schorpion

De eerste 'verstillende verbindende en verdiepende bivak' op ons domein in een feit! Deze jonge dames verkenden de bossen op en rond ons domein en werkten mee in ons moestuin-project.

26 januari 2017 

Menas ontdekt de 'verstillende verbindende en verdiepende bivak'

10 nieuwe kamers werden opgefrist en zijn ter beschikking voor mensen die individueel of in kleine groep willen komen verstillen, verdiepen en verbinden. Je sluit aan bij de leefgemeenschap waar ook Marleen je altijd met veel plezier ontvangt.

1 januari 2017

Menas opent een individueel gastenverblijf

menas in 2016

We maken na 2 jaar een overzicht in cijfers. Voor deze cijfers, klik hier.

26 december 2016

Menas in cijfers na 2 jaar

Dankzij AR Boomverzorging van Simon Naert en afdeling De Oever van Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus creëerden we leuke groene ontmoetingsplekken op het domein en bouwen we op een aantal plaatsen een takkenwal! 

5 december 2016
 
Bedrijvigheid in de bossen en het park van Menas 

Dorina zorgt voor de aankleding van onze gerenoveerde kamers in het individuele gastenverblijf.  De kamers zien er schitterend uit. Binnenkort mag ons individueel gastenverblijf openen! 

9 november 2016

Menas wil een gastenverblijf zijn met aangename kamers

We brengen de ‘Dag van de stilte 2016’ onder de aandacht. 'DANSEND NAAR STILTE' is een activiteit in Menas. We proberen via sociale media en de activiteit Menas te laten stilstaan bij het belang van verstilling, verdieping, verbinding.

30 oktober 2016

Menas wil maatschappelijk meewerken aan verstilling, verdieping en verbinding

Zowel in de zomer, paas- alsook in de kerstvakantie is Bloemenstad, de organisatie voor personen met een beperking, te gast in Menas.  De jeugdwerkorganisatie van Broeders van Liefde gebruikt ons gastenverblijf dan voor kampen.    

1 september 2016

Menas blikt terug op een geslaagde vakantie met Bloemenstad

Menas kreeg in 2016 ruim €45000,00 voor het plaatsen van een lift en aangepast sanitair nabij de rechter zijingang van het gastenverblijf. 

22 augustus 2016
 
Menas investeert met subsidies van Toerisme Vlaanderen in toegankelijkheid

Riet Maenhout is de hobby-imker op Menas. Ze bouwde een huis voor haar 60.000 bijtjes die je in de zomer kan spotten in de bloementuin van Menas.  

1 juli 2016

Menas heeft 60.000 bijtjes

Welkom aan onze nieuwe bewoner op het domein, Blacky! Menas bouwde voor Blacky een nieuw huis.

15 juni 2016 
 
Menas heeft er een nieuwe bewoner bij

Met het sluiten van enkele kloosters in de Sint-Vincentiusregio van De Broeders van Liefde krijgen de meubels uit deze kloosters een nieuw leven in Menas. Ook dragen we zorg voor het Kunstpatrimonium. Heel wat werken krijgen een plaats in de gebouwen.

1 juni 2016

Menas draagt zorg voor het roerend erfgoed van de congregatie Broeders van Liefde 

Na 5 maand werken is onze gerenoveerde haardzaal klaar. Het is een ruimte voor ontmoeting en ontspanning voor iedereen die individueel of in kleine groep verblijft. Het is ook een perfecte ruimte waar je de Broeders en/of de residenten kan ontmoeten.

24 mei 2016

Menas heeft een nieuwe ontmoeting- en ontspanningsruimte, ‘De haardzaal’ 

Na André die werkzaam was tot augustus 2016 nam Ludwig de fakkel over in het onderhoud van het park en de tuinen. We zijn dankbaar als we hulp krijgen van de mensen uit de buurt van Sint-Maria-Aalter in ons park! 

8 april 2016 

Menas is een 15 hectare groot park met bossen en tuinen

Als organisatie participeert Menas mee in het ontwikkelen van Landschapspark Bulskampveld. Zo kwam Erfgoeddag tot stand maar, realiseren we in de toekomst parkmeubilair en staan andere projecten op stapel zoals expeditie Bulskampveld.

20 maart 2016

Menas onderdeel van 90km² Landschapspark Bulskampveld

Menas toetst af met heel wat actoren uit de onderwijswereld over hoe we jonge mensen vandaag kunnen laten ‘Verstillen, verdiepen en verbinden. Een project dat vandaag een belangrijk onderdeel is in het aanbod van Menas. 

5 februari 2016 

Menas wil werk maken van 'Verstillen, Verdiepen en Verbinden met jongeren'

Broeder Marc draagt zorg voor de contacten met de gemeenschap en het parochieleven van Sint-Maria-Aalter. Hij organiseert in ons gastenverblijf maandelijks een aantal bijeenkomsten voor de misdienaars.

16 januari 2016

Menas in de gemeenschap van  Sint-Maria-Aalter

menas in 2015

Na een eerst jaar maakt de organisatie een overzicht met enkele cijfers. Klik hier voor de cijfers.

26 december 2015

Menas maakt de eerste statistieken van 2015 

Samen met de opvang voor mensen met zingevings- en religieuze vragen, Betanië, mag Menas 4 broeders verwelkomen in de communiteit. 

16 september 2015
 
Menas verwelkomt nieuwe Broeders van Liefde en Betanië 

Het gastenverblijf staat open voor alle verdiepende, verstillende en/of verbindende activiteiten. Voor jeugdgroepen zijn we officieel erkend als 'Jeugdverblijfcentrum' voor verdieping, verstilling en/of verbinding.  

19 november 2015

Menas officieel erkend door Toerisme Vlaanderen

Honderden mensen kwamen verstillen, verdiepen en verbinden op ons domein. Vanaf dan hebben we ook 6 borden die op een eigentijdse manier het verhaal vertellen van het noviciaat op dit domein. 

11 oktober 2015
 
Menas zet de deuren open op ‘Openkloosterdag’

In samenwerking met RVO-Society vzw, NARAFI Film en de dienst communicatie Broeders van Liefde maakten we een film over Menas. Maak kennis met de activiteiten, Broeder -en zorggemeenschap, gastenverblijf, de natuur,... 

1 september 2015
Menas in beeld

De moestuin van het voormalig noviciaat is terug in ere hersteld! Dankzij de samenwerking met enkele geëngageerde volkstuinmannen, geven we de moestuin een tweede leven.

15 augustus 2015

Menas heeft terug een moestuin

Het sanitair op de slaapgang van de eerste verdieping in het gastenverblijf voor groepen is volledig vernieuwd.

26 juni 2015

Menas heeft nieuw sanitair

Fase 1 van de toegankelijkheid van onze gebouwen is afgerond: twee hellende vlakken en een lift zorgen voor een vlotte toegang. 

15 juni 2015

Menas zet de eerste stappen naar een toegankelijk huis!

Broeder Guido stond aan de wieg van Menas, als overste van de lokale communiteit. Na vele gezondheidsproblemen overleed Broeder Guido.  

14 april 2015 

Menas neemt afscheid van Broeder Guido Cranshoff

Menas was in 2014 en begin 2015 ook een plek waar mensen met een psychische kwetsbaarheid (MOL-project) terecht konden. Dit idee werd verlaten door de beperkte omkadering. Menas gaat voluit voor een gastenverblijf voor verstilling, verdieping en verbinding.  

23/03/2015

Menas gaat enkel voor een gastenverblijf

Als organisatie maken we de duidelijke keuze om alle medewerkers te betrekken bij de herbestemming van het domein. Dit vertaalt zich in een veranderend medewerkersbeleid met o.a duidelijke functiebeschrijvingen. Marleen kan je vanaf nu vinden in het kasteel en staat in voor de zorg voor de Broeders. Dit doet ze trouwens op een fantastische manier!

15/04/2015

Menas maakt duidelijke keuzes in medewerkersbeleid

We gaan voor een nieuw cateringsplan op het domein. We starten in het gastenverblijf voor groepen met een distributie-/grootkeuken die het ene moment kan dienen als grootkeuken en daarnaast kan dienen voor de zelfkook van groepen. Voor het individueel gastenverblijf werken we samen met de keuken van het PC Sint-Amandus. Menas wil inzetten op lekkere, maar ook op gezonde voeding. 

13/04/2015

Menas implementeert een cateringsplan

In afstemming met de hulpdiensten en heel veel overleg kunnen we een vuurplaats creeëren tussen het kasteel en de vijver.   

1/02/2015

Menas, een plek waar je rond het vuur kan verstillen, verdiepen en verbinden

Welkom Bernard De Bruycker die mee leeft al resident bij de Broeders Van Liefde in de leefgemeenschap. 

2/02/2015

Menas krijgt er een nieuwe bewoner bij

Welkom aan de pastorale medewerkers van de organisatie Broeders van Liefde! Veel succes op jullie verdiepingstweedaagse. Geniet van jullie ontbijt. Mia ontvangt jullie met veel plezier in het restaurant van het gastenverblijf. 

20/01/2015

Menas verwelkomt de eerste groep in het nieuwe gastenverblijf voor groepen!

In februari eindigen de werken aan de riolering, We renoveren de laatste 20 kamers in het huidige individuele gastenverblijf. Voor de toekomstige 6 Broeders bouwen we studio’s op de tweede en derde verdieping van het kasteel. Ook voorzien we een nieuwe sanitaire ruimte op het gelijkvloers van het kasteel.

25/01/2015

Menas eindigt een verbouwing en start met verbouwen 

Met de start van het domein Menas sluiten we de periode van het noviciaat Broeders van Liefde af. Sedert september 2014 zijn de initiatiefgroep rond Menas en Kristof Lataire bezig met de voorbereidingen van de nieuwe werking. Een vijfjarenplan bepaalt de toekomst van het domein. We lanceren ook een website, facebookpagina en ander promomateriaal.    

03/01/2015

Menas boven de doopvont