Welkom in Menas !

Menas-vijver.png

NIEUWJAAR


Bij nieuwjaar horen wensen

 

bij nieuwjaar horen wensen
van gezondheid en geluk,

voor elk van jullie onze welgemeende wensen
dan kan het hopelijk niet meer stuk.

bij een nieuwjaar horen wensen
liefst vol kleur en ook vol licht,
die brengen we jou graag

met een vrolijk en blij gezicht.

 

bij een nieuw jaar horen wensen

heel persoonlijk en speciaal

voor jullie ’t allerbeste

blijf maar werken aan dat ideaal.

 

bij een nieuw jaar horen wensen

voor verstilling, verdieping en verbinding

voor al die mensen voor wie Domein Menas

een deel is van de oplossing.

Nieuwe afbeelding.png

HAAST EN SPOED IS ZELDEN GOED. HOEWEL…

 

Velen onder jullie maakten al plannen voor het komende jaar.

Dit merken we aan onze kalender. Deze raakt al aardig gevuld voor de komende maanden.

Aarzel dus niet om snel contact te nemen om te zien of jij met jouw activiteit nog bij ons terecht kan.

Nieuwe afbeelding (1).png

VELE HANDEN. ZORG EN SAMENLEVING IN HEDEN EN VERLEDEN

‘Vermaatschappelijking’ van de zorg is een belangrijk aandachtspunt in het Vlaamse zorg- en welzijnsbeleid. Het begrip is een proces dat de zorg voor kwetsbare personen meer in de samenleving wenst te brengen. Dat houdt ook een (her)verdeling van de zorgverantwoordelijkheden in. Hoewel het een zeer actueel thema is, zijn er belangrijke gelijkenissen en verschillen met oudere maatschappelijke discussies. Hoe kunnen publieke en private organisaties samenwerken in zorg en welzijn? Wat is de rol van de overheid in een preventief beleid? In welke mate vergt de ondersteuning van hulpbehoevenden de vaardigheden en kennis van goed opgeleide professionals en wat is daarin de rol van de informele zorg? De tentoonstelling 'Vele handen. Zorg en samenleving in heden en verleden' plaatst de actuele vraag naar wie voor zorg moet instaan in een historische context. De blik op het verleden daagt de bezoeker op een unieke wijze uit om na te denken over de huidige organisatie van de zorg en haar toekomst. 

De tentoonstelling, die zich richt tot de belangrijke partnerorganisaties in de sector, professionelen en alle geïnteresseerden, maakt deel uit van een breder historisch-wetenschappelijk onderzoek dat KADOC, Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven, verricht in samenwerking met de Vlaamse overheid en het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Je kan de KADOC-tentoonstelling nog tot 20.02.2020 bezoeken in de centrale gang van het gastenverblijf Menas tijdens de kantooruren of na afspraak.

ERGFOEDDAG 2020

Nieuwe afbeelding (3).png

20 in 2020. Zoveel jaren bestaat het jaarlijkse feest van de cultureelerfgoedsector al.

Met ‘De Nacht’ als leidraad en bindmiddel slaat men speciaal voor deze editie een mooie brug tussen zaterdag en zondag, tussen 25 en 26 april 2020.
 

Domein Menas sluit opnieuw aan en organiseert een nocturne op
ZATERDAG 25 APRIL 2020 van 19.00 tot 23.00 uur.

We lieten ons inspireren door vragen als

  • Wie kent niet de filmtrilogie Night at the Museum?

  • Heeft slapen een geschiedenis? Of verlichting? Of overnachten op reis?

  • Hoe zit dat nu precies met slaapmutsjes?

  • Lezen of studeren: wat heeft dat met de nacht te maken?

  • En nachtwerk, hoe zat dat dan?

  • Wat met spoken, geesten en de onderwereld?

  • Wat deed een ‘nachtwacht’ eigenlijk?

We associëren de nacht vandaag vaak met feesten, performances, iets vieren en gezellig samenzijn. Maar de nacht is zoveel meer. Wat waren spinningen bijvoorbeeld? Of metten? Hoe vroeg vonden vroegmissen eigenlijk plaats?

De nacht wacht op ons.
 

Twintig jaar Erfgoeddag. We halen de nachtraaf in ons boven en zorgen voor een verhalenverteller voor de kinderen. Achteraf kunnen ze hun eigen dromenvanger maken.

De volwassenen vergasten we op muziek en tekst of wie wil kan aansluiten bij lezingen in onze verstillingsruimte. Ook onze inspiratieroute krijgt een bijzonder tintje om dan af te sluiten aan het open vuur.

Nog een hongertje? We leggen de link met de moslims die dan aan het begin van de Ramadan staan. In ons restaurant voorzien we een beperkt aanbod ‘Oosterse spijzen’.

 

Volg ons op Facebook en/of hou de aankondiging via affiches en flyers in de gaten!

Alvast welkom.

GREEN KEY
EEN INTERNATIONAAL ECOLABEL VOOR TOERISME & VRIJETIJDSBESTEDING

Met steun van Toerisme Meetjesland stappen we mee in het project Green Key.

De aanvraag werd ingediend en we wachten op een eerste audit als nulmeting.

 

Green Key is een wereldwijd ecolabel dat op vijf continenten en in 57 landen vertegenwoordigd is, van België tot Zuid-Afrika. Bijna 3000 locaties hebben het label behaald.

Green Key is het eerste kwaliteitslabel dat duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de verf zet. Als Green Key uitbaters gaan we voluit voor een duurzame wereld. Wie een Green Key locatie bezoekt of boekt kan erop rekenen dat de planeet er wel bij vaart, zonder in te boeten aan comfort of betaalbaarheid.

Zowel attracties, B&B’s, vakantiewoningen, campings, jeugdherbergen, hotels, vakantiecentra en -parken als restaurants en meeting centers kunnen een Green Key behalen.

 

Als Domein Menas willen we zeker niet achterblijven!

Meer info via www.greenkey.be

Nieuwe afbeelding (4).png

HACCP

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken moeten mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan. Dit is een HACCP-plan. Alle voedselverwerkers zijn verplicht een HACCP-plan op te stellen. HACCP valt onder de Europese wetgeving. De Amerikaanse NASA bedacht het HACCP systeem in de jaren 60 om het eten voor astronauten te controleren.

 

In Domein Menas namen we in het verleden al een aantal maatregelen doch onvoldoende. Daarom wordt vanaf 2020 volop de kaart van HACCP getrokken. Dit betekent heel wat (infrastructurele) aanpassingen en ook vorming voor de facilitaire medewerkers.

Een relatief grote omwenteling die ook gevolgen heeft voor onze gebruikers. We hebben een uitdovend beleid van “zelfkook” waar groepen zelf konden instaan voor hun maaltijden. Gezien de strenge wetgeving is het binnenkort niet langer mogelijk om zomaar iedereen toegang te verlenen tot de keuken, voorraadberging, frigo’s…

Ook de opvolging en traceerbaarheid van voedingsmiddelen zorgt voor een strikte verwerking én ook het kookproces moet aan verschillende parameters beantwoorden.

Dit allemaal samen voor een hygiënische en volwaardige voedselverwerking en –bereiding.

Nieuwe afbeelding (5).png

SCHOOREILAND

“Schoren: dragen, ondersteunen, onderstutten, schragen”.

We hadden het er al vroeger over in onze nieuwsbrieven doch dit thema is te belangrijk om het niet opnieuw ter sprake te brengen.

In Vlaanderen stappen dagelijks 3 mensen uit het leven. Suïcide staat op nummer één als doodsoorzaak bij jongeren. In het begin waren er de ‘klankbordgroepen’ die hierover nadachten. Ondertussen is er een 10-koppige werkgroep (architectenbureau tc plus, architectenbureau Ro&Ad (Nl), rituelenmaakster Barbara Raes, kunstenares Chantal Pollier en vertegenwoordigers van Domein Menas en de Broeders van Liefde) die zich verder buigt over mogelijkheden en aanpak van

een publiek toegankelijke ruimte waar men troost en kracht kan vinden. Een plek in de natuur die onderdeel uitmaakt van een wandeling. Een meerlagige plek staat voor verschillende interpretaties met als aanleiding suïcide. In domein Menas is er kans tot vertragen, reflectie, verstilling, rust, verwerking, verbinding en verdieping.

 

Om dit ongelooflijk mooi en boeiend project te realiseren zijn we op zoek naar sponsors.

Wie interesse heeft en/of zijn schouders mee onder de realisatie wil steken, kan contact opnemen met Filip D’Hooghe (09 325 90 58 of filip.dhooghe@broedersvanliefde.be)

 

Meer info over leden van de werkgroep:

www.tc-plus.be/nl - www.ro-ad.org/

www.beyondthespoken.eu - www.chantal-pollier.com/

Nieuwe afbeelding (6).png