Welkom in Menas !

Menas-vijver.png

COÖRDINATOR

 

Op 1 september 2020 werd de functie van coördinator voor domein Menas overgenomen door Filip D’Hooghe. Hij was al aan de slag als verantwoordelijke voor PR, communicatie en externe relaties.

Ann Gussé blijft (deels) verbonden aan het domein als administratief medewerker.

COVID - 19

Sinds 13 maart 2020 blijven ook wij niet gespaard van alle maatregelen om het alom gekende virus een halt toe te roepen. Na enkele maanden van volledige sluiting, zetten we onze deuren de voorbije zomervakantie open voor de vakantieweken van vzw Bloemenstad. Aangepaste vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij kwamen in bubbels van max. 50 allerlei activiteiten meemaken.

De verantwoordelijken én beleidsmakers zijn terecht onvoorstelbaar trots op hun vrijwillige monitoren voor hun inzet en verantwoordelijkheidszin om alles volledig Corona proof te laten verlopen.

Wijzelf zijn trots op onze facilitaire medewerkers die er ook alles aan deden om elke dag, in de vroege ochtend, alles weer gereinigd en ontsmet te krijgen.

AFFICHE_AFSTAND.JPG

Sinds 1 september 2020 hebben we onze deuren weer open gezet voor de ‘reguliere’ gebruiker. Weliswaar nog altijd met de nodige maatregelen. Voor dagverblijf is de groepsgrootte beperkt tot 16 personen. Wie residentieel wil verblijven kan met groepen tot max. 14 personen komen.

Ons protocol moet helpen om iedereen wegwijs te maken in alle afspraken. Wie dit wenst kan ons protocol digitaal of op papier opvragen.

GREEN KEY

EEN INTERNATIONAAL ECOLABEL VOOR TOERISME & VRIJETIJDSBESTEDING

Met steun van Toerisme Meetjesland stappen we mee in het project Green Key.
Na onze eerste audit en het indienen van een actieplan waren we heel blij dat we

onszelf nu één van de 5 Meetjeslandse initiatieven mogen noemen die een label kreeg.

Naast drie B&B’s en het provinciaal domein Het Leen te Eeklo kregen we ons label

en vlag van o.a. Dhr. Vincent Laroy, voorzitter van Toerisme Meetjesland.

 

Green Key is een wereldwijd ecolabel dat op vijf continenten en in 57 landen vertegenwoordigd is, van België tot Zuid-Afrika. Bijna 3000 locaties hebben het label behaald.

logo-GreenKey_300ppi_edited.jpg

Green Key is het eerste kwaliteitslabel dat duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de verf zet. Als Green Key uitbaters gaan we voluit voor een duurzame wereld. Wie een Green Key locatie bezoekt of boekt kan erop rekenen dat de planeet er wel bij vaart, zonder in te boeten aan comfort of betaalbaarheid.

Zowel attracties, B&B’s, vakantiewoningen, campings, jeugdherbergen, hotels, vakantiecentra en -parken als restaurants en meeting centers kunnen een Green Key behalen.

Meer info via www.greenkey.be

 

Om onze gasten aan te zetten om ook hun bijdrage te doen voor een duurzame omgeving, hingen we tijdelijk heel wat cartoons in onze gangen. Op uitdagende wijze wordt iedereen opgeroepen om nog meer en beter rekening te houden met ons milieu.

EXPEDITIE BULSKAMPVELD

Expeditie Bulskampveld bestaat uit 5 expedities of avontuurlijke wandellusjes in de prachtige bossen van het Landschapspark Bulskampveld.

De Expedities dagen klein en groot, jong en oud uit om het stoerste uit zichzelf te halen. Denk aan speelnatuur, hindernissenparcours, klimmen en klauteren, beestige spelletjes en opdrachten, zintuiglijke raadsels, en zo veel meer!

De Expeditie op ons domein wordt verwacht tegen medio oktober 2020, en speelt in op onze doelen “verstillen,

verdiepen, verbinden”.

Ben je in balans? Welke boom past bij jou?

Wat voel je met je blote voeten? Kan je het even stil maken?

 

Het lichtgroene stiertje zal je hier de weg wijzen.

HACCP

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken moeten mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan. Dit is een HACCP-plan. Alle voedselverwerkers zijn verplicht een HACCP-plan op te stellen. HACCP valt onder de Europese wetgeving. De Amerikaanse NASA bedacht het HACCP systeem in de jaren 60 om het eten voor astronauten te controleren.

In Domein Menas namen we in het verleden al een aantal maatregelen doch onvoldoende. Daarom wordt vanaf 2020 volop de kaart van HACCP getrokken. Dit betekent heel wat (infrastructurele) aanpassingen en ook vorming voor de facilitaire medewerkers.

Een relatief grote omwenteling die ook gevolgen heeft voor onze gebruikers. We hebben een uitdovend beleid van “zelfkook” waar groepen zelf konden instaan voor hun maaltijden. Gezien de strenge wetgeving is het niet langer mogelijk om zomaar iedereen toegang te verlenen tot de keuken, voorraadberging, frigo’s…

Ook de opvolging en traceerbaarheid van voedingsmiddelen zorgt voor een strikte verwerking én ook het kookproces moet aan verschillende parameters beantwoorden.

 

Dit allemaal samen voor een hygiënische en volwaardige voedselverwerking en –bereiding.

 

Vanaf 01.10.2020 werken we helemaal volgens de HACCP-regelgeving.

VIJVERPERIKELEN

Door de aanhoudende droogte en (zeer) beperkte regen van de laatste weken en maanden, raakte onze vijver zo goed als helemaal opgedroogd. Dit resulteerde in een spoedactie op maandag 7 september 2020 waarbij de brandweer Aalter instond voor het redden van ongeveer 100 karpers (50 à 60 cm groot) en enkele palingen. Deze werden overgebracht naar betere wateren in de buurt. Vanuit de modder tot kniehoogte en meer werden ook zo’n 50 dode vissen (150 kg) verzameld om naar het vilbeluik te laten brengen.

Onze dank aan de acht brandweermannen o.l.v. commandant Dehaene is zeer groot!

Momenteel is de procedure aan de gang om bodemstalen te nemen van de ondergrond. Daarna zal, afhankelijk van de resultaten, het slib uit de vijver gehaald worden zodat er een grotere buffer met hemelwater kan aangelegd worden. Zo hopen we om bij komende droge hete zomers nog voldoende water te behouden voor ons (nieuwe) visbestand.

 

Actiefoto’s kan je terugvinden op onze www.facebook.com/domeinmenas