Verklaring Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wij zijn ons bewust van de invloed van onze activiteiten op de omgeving en de maatschappij en willen hierin zodanig handelen, dat de natuurlijke omgeving ook voor toekomstige generaties behouden en beschikbaar blijft. Dit doen wij door duurzaamheid steeds verder te integreren in onze bedrijfsprocessen, diensten en producten.

Om dit te realiseren maken we bewuste keuzes en zoeken een balans tussen mensen, planeet en resultaat. Dit is een proces, geen eindbestemming. We zijn continue op zoek naar haalbare stappen om deze maatschappelijke verantwoordelijkheid in ons bedrijf vorm te geven.​Wij houden ons actief op de hoogte van MVO-ontwikkelingen  binnen ons vak en leveren een actieve bijdrage aan de overdracht van onze kennis hierover aan medewerkers en anderen die het vak willen leren. Wij informeren onze gasten, medewerkers en leveranciers hoe wij maatschappelijk verantwoord ondernemen.

KWALITEIT​
Domein Menas streeft ernaar de beste prijs-kwaliteitverhouding te halen voor alle producten. Hiervoor doen we beroep op de expertise van de centrale dienst samenaankoop  van de organisatie Broeders van Liefde. In Domein Menas bieden we je een kwalitatief verblijf aan. Met de nodige voorzieningen, hulpmiddelen, en ondersteuning als nodig. Plaatsen om te verblijven en te vergaderen, in de natuur, buiten of binnen. We bieden kwaliteitsvolle producten en diensten aan die jouw verblijf ten goede moeten komen.

VEILIGHEID​
Veiligheid is een belangrijk criterium bij de keuze van onze materialen. Voor alle activiteiten zorgen we ervoor dat dit in een veilig en verantwoorde omgeving kan gebeuren.​

FAIR & BIO​
Als duurzame organisatie ondernemen we op een maatschappelijk verantwoorde manier, met respect voor mens en natuur. We willen met onze handel een zo klein mogelijke schadelijke impact op het milieu hebben. Waar mogelijk opteren we voor lokale eerlijke producten, bio afbreekbare zepen en poetsmiddelen, ecogelabelde papierproducten, fairtrade koffie en dranken, gerecycleerde tassen, ...

Domein Menas zet zich in om het aantal fairtrade producten te verhogen en waar mogelijk ook rekening te houden dat we enkel producten aankopen die in faire arbeidsomstandigheden gemaakt worden. We vragen onze leveranciers te garanderen dat ze menswaardige werkomstandigheden creëren voor hun werknemers en kinderarbeid bannen.

DUURZAAM & LOKAAL
We streven ernaar om het transport van goederen die we aankopen te clusteren om alzo korte transportwegen te bewerkstelligen en dus minder vervuiling te (laten) veroorzaken. We ondersteunen zoveel als mogelijk de lokale handel (bakker, slager…). We werken, binnen het contract samenaankoop voor voeding en onderhoudsproducten van de centrale diensten Broeders van Liefde; met het PC Sint-Amandus voor groene zorg, warme maaltijden, wasserij…

VERSTILLEN, VERDIEPEN & VERBINDEN
Het is onze opdracht maar ook onze zorg en bekommernis dat  kinderen en jongeren, bij ons terecht kunnen voor een optimale beleving van onze 3 pijlers. Dit alles in een groene omgeving.
Meer info kunt u vinden op de site van www.green-key.be

Green Key
Een internationaal eco-label voor toerisme & vrijetijdsbesteding

Met steun van Toerisme Meetjesland stappen we mee in het project Green Key.
Na onze eerste audit (2020) en het indienen van een actieplan waren we heel blij dat we ons zelf nu één van de 5 Meetjeslandse initiatieven mogen noemen die een label kreeg. Naast drie B&B’s en het provinciaal domein Het Leen te Eeklo kregen we ons labelen vlag van o.a. Dhr. Vincent Laroy, voorzitter van Toerisme Meetjesland.

Green Key is een wereldwijd ecolabel dat op vijf continenten en in 65 landen vertegenwoordigd is, van België tot Zuid-Afrika. Meer dan 3200 locaties hebben het label behaald. Green Key is het eerste kwaliteitslabel dat duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de verf zet. Als Green Key uitbaters gaan we voluit voor een duurzame wereld. Wie een Green Key locatie bezoekt of boekt kan erop rekenen dat de planeet er wel bij vaart, zonder in te boeten aan comfort of betaalbaarheid. Zowel attracties, B&B’s, vakantiewoningen, campings, jeugdherbergen, hotels, vakantiecentra en -parken als restaurants en meeting centers kunnen een Green Key behalen.
In Vlaanderen zijn er (in 2022) 139 B&B’s en vakantiewoningen, hotels en campings, vakantiecentra en -parken, restaurants en attracties, jeugdherbergen en meetingcenters in België met een label.
Meer info via www.greenkey.be

Om onze gasten aan te zetten om ook hun bijdrage te doen voor een duurzame omgeving, hingen we tijdelijk heel wat cartoons in onze gangen. Op uitdagende wijze wordt iedereen opgeroepen om nog meer en beter rekening te houden met ons milieu.

Label

Ecolabel
Green Key is het eerste kwaliteitslabel dat duurzaam reizen, vergaderen en ontspannen in de verf zet. De Green Key uitbaters gaan voluit voor een duurzame wereld. Wie een Green Key locatie bezoekt of boekt kan erop rekenen dat de planeet er wel bij vaart, zonder in te boeten aan comfort of betaalbaarheid.

Een jaarlijkse onderscheiding
De Green Key wordt steeds uitgereikt voor één jaar. Uitbaters van toeristische ondernemingen moeten zich dus blijven inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury beslist over de toekenning van de Green Key. Lees meer op www.green-key.be.

Video Toerisme Meetjesland

Er zijn, anno 2020, 6 toeristische plekken in het Meetjesland die het label 'Green Key' mogen dragen. Dat wil zeggen dat zij zich als klimaatvriendelijke onderneming inzetten voor hun omgeving en de toeristen die bij hen op bezoek komen. Een aanrader voor uw staycation! Twee heel groene longen zijn het provinciaal domein Het Leen (Eeklo/Lievegem) en domein Menas (Aalter) waar logeren en recreëren kan midden de natuur. Verder zijn er vier kleine logeeradressen in Meetjesland waar ook de vlag 'green key' hangt: Eyckenhuys (Aalter), Wildeweg, B&B De Lievde (beiden Lievegem) en BenBSjerie (Maldegem).

Toerisme Meetjesland vond het de moeite om ons domein in deze ecologische kijker te plaatsen en liet een video maken over het domein en onze 'groene aanpak'.

De video bekijken